Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Επανανακαλύψεις....



«Μα τι  μου συμβαίνει; Ποιόν άλλο λόγο είχα στο νου μου να συνθέσω, αν όχι τον έπαινο της πολυαγαπημένης μου Ελλάδος; Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτήν χωρίς να με πιάσει ενθουσιασμός για κάθε τι δικό της»
                  Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός   (332 – 363 π.σ.χ*)
  
Στο σύγχρονο κόσμο επικρατεί η αντίληψη ότι σημερινοί επιστήμονες ανακαλύπτουν, μετά από εκτενή έρευνα, καινούργια πράγματα. Ιδέες  που δεν υπήρχαν και θεωρίες και επιτεύγματα ανύπαρκτα.
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις και ας τις συγκρίνουμε με τη γνώση των αείποτε Ελλήνων.
1.            Ατομική θεωρία: Με τον όρο ατομική θεωρία εννοείται στη φυσική και φιλοσοφία η θεωρία που υποστηρίζει ότι η ύλη,  άρα και ο κόσμος, συγκροτείται από στοιχειώδη αδιάσπαστα σωματίδια. Η ατομική θεωρία πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα από το Λεύκιππο (480 περίπου π.σ.χ*) και το μαθητή του Δημόκριτο (460 – 361 π.σ.χ*), οι οποίοι ήταν φυσικοί φιλόσοφοι. Η φιλοσοφία του Επίκουρου επίσης (341 – 270 π.σ.χ*) αποτέλεσε τη βάση της ατομιστικής αντίληψης για το σύμπαν και της υλιστικής μεταφυσικής. Ο δε Αναξαγόρας (500 π.σ.χ* περίπου) αναφέρει στα διασωθέντα αποσπάσματά του ότι: «Η ύλη δεν είναι μόνο σύνθετος, αλλά και διαιρετή στο άπειρο, τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο». Η θεωρία αυτή επανεμφανίστηκε ή επανανακαλύφθηκε από  τον Τζόν Ντάλτον (1805 μ.σ.χ*) προκειμένου να ερμηνεύσει τις χημικές αντιδράσεις. Χαίρει λοιπόν ο Ντάλτον τα πρωτεία και κανείς σύγχρονος δεν θέλει να τον αμφισβητήσει.
2.            Θεωρία της Σχετικότητας: Η θεωρία της σχετικότητας ή  απλά σχετικότητα αναφέρεται σε δύο θεωρίες: στην γενική και ειδική θεωρία της σχετικότητας του Άλβέρτου Αϊνστάϊν (1916 μ.σ.χ*). Οι θεωρίες της γενικής και της ειδικής σχετικότητας περιγράφουν το πώς η ταχύτητα και η βαρύτητα επηρεάζουν το πέρασμα του χρόνου: Η γενική σχετικότητα προβλέπει ότι ο χρόνος επιταχύνεται όταν η βαρύτητα μειώνεται, ενώ η ειδική σχετικότητα προβλέπει ότι ο χρόνος επιβραδύνεται για τα κινούμενα αντικείμενα. Δυο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια πριν ο Ηράκλειτος (540 – 475 π.σ.χ*) ανέφερε ότι: «τα ψυχρά θερμαίνονται, τα θερμά ψύχονται, τα υγρά ξηραίνονται, τα ξηρά υγραίνουν», το οποίο υποδεικνύει ότι οι φαινομενικά αντίθετες καταστάσεις, τάσεις και δυνάμεις, συνδέονται με μια συνεκτική σχέση αρμονίας. Η σχέση των αντιθέτων του δεν εκφράζεται μόνον μέσω του κοινού λόγου, αλλά και ως «πόλεμος» - μια άλλη όψη της αρμονίας, μια κοσμική σταθερά που διέπει τα αντίθετα και παράγει διαρκώς μέσω συγκρούσεων νέες ισορροπίες. Η χρήση του όρου πόλεμος («πόλεμος πατήρ πάντων» είναι ένα επίσης από τα γνωστά ρητά του) συνδέεται στην ουσία με το «τα πάντα ρει» καθώς τα πάντα στον κόσμο είναι σε συνεχή κίνηση και διεργασία (δηλαδή, σε πόλεμο).
3.            Ηλιοκεντρικό σύστημα: Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος (630 – 543 π.σ.χ*) ανακάλυψε τη σφαιρικότητα της γης, τα ηλιοστάσια, το ετερόφωτο της σελήνης, τον ηλεκτρισμό και μαγνητισμό καθώς και την ηλιακή έκλειψη της σελήνης στις 28 Μαΐου 585 π.σ.χ. Γράφει λοιπόν ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (287 – 212 π.σ.χ*)«Συ βασιλιά Γέλων γνωρίζεις ότι ο κόσμος είναι το όνοµα που δίνουν οι περισσότεροι αστρονόμοι σε µία σφαίρα, που στο κέντρο της βρίσκεται η Γη και ότι η ακτίνα της σφαίρας αυτής είναι ίση προς την απόσταση µεταξύ του Ήλιου και της Γης. Αυτή είναι η εξήγηση την οποία δίνουν οι αστρονόμοι. Αλλά ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 – 230 π.σ.χ*) έγραψε ένα βιβλίο, που περιέχει ορισµένες προτάσεις, από τις οποίες συµπεραίνεται ότι ο πραγµατικός κόσµος είναι πολύ µεγαλύτερος. Πιστεύεται ότι οι απλανείς αστέρες και ο Ήλιος είναι ακίνητοι, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο σε κυκλική τροχιά, που στο κέντρο της βρίσκεται ο Ήλιος. Ακόµη ότι η σφαίρα των απλανών αστέρων, που βρίσκεται στο ίδιο µε τον Ήλιο κέντρο, είναι τόσο µεγάλη, ώστε ο κύκλος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη απέχει από τους απλανείς αστέρες, όσο απέχει το κέντρο µιας σφαίρας από την επιφάνεια της... Ο Αρίσταρχος δηλαδή εννοεί το εξής: αφού πιστεύουμε ότι η Γη είναι, ας πούµε, το κέντρο του κόσμου, η σχέση της Γης προς εκείνο που ονομάζουμε «κόσμο» είναι ίση προς τη σχέση της σφαίρας, που περιέχει τον κύκλο πάνω στον οποίο διατείνεται ότι περιστρέφεται η Γη, προς τη σφαίρα των απλανών αστέρων.» Συνέχισε την ίδια θεωρία ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (127 – 151 μ.σ.χ*), που ήταν απόγονος του Πτολεμαίου Φιλάδελφου. Την τιμητική θέση όμως σήμερα κατέχει ο Νικόλαος Κοπέρνικος (1473 – 1543μ.σ.χ*) σαν θεμελιωτής της θεωρίας του ηλιοκεντρικού συστήματος. Άραγε διάβασε πουθενά για τον Θαλή, τον Αρίσταρχο ή τον Κλαύδιο;. Εγώ πιστεύω πως τους διάβασε όλους.
4.            Εκπομπή ξένου φωτός από τη σελήνη: Ο Παρμενίδης (544 περίπου π.σ.χ*) γνώριζε ότι η σελήνη, όταν λάμπει το βράδυ, δεν εκπέμπει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Ο Πλούταρχος (45 – 120 μ.σ.χ*) όχι μόνο επιβεβαίωσε την άποψη του Παρμενίδη αλλά έδωσε πολλά περισσότερα στοιχεία για τη σελήνη που μόνο στη σύγχρονη εποχή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (1564 – 1642 μ.σ.χ*), μετά την ανακάλυψη (;) του τηλεσκοπίου μπόρεσε να δει τα όρη και τις πεδιάδες της Σελήνης. Πως είναι όμως δυνατόν ο Πλούταρχος να τα γνώριζε αυτά χωρίς τηλεσκόπιο. Πως γνώριζε ότι η Σελήνη πάντα στρέφει το ίδιο ημισφαίριο προς τη γη;
5.            Γαλαξίας – Νεφέλωμα άστρων: Ένα άλλο επίτευγμα που προσδίδεται στο Γαλιλαίο Γαλιλέι είναι και η διατύπωση της αστρικής φύσης του γαλαξία μας. Χιλιάδες χρόνια πριν, όμως, ο Δημόκριτος ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια.
6.            Αεροπλοΐα: Οι αδερφοί Ράιτ (το 1908 μ.σ.χ*) μπόρεσαν να πετάξουν για πρώτη φορά, μας λέει η συμβατική επιστήμη. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος τι έκαναν φεύγοντας από την Κρήτη;
7.            Ρομπότ κα υπολογιστές: Ο Δαίδαλος (2500 π.σ.χ*) κατασκεύαζε ρομπότ (Τάλως) και αυτόματες μηχανές. Το (45 π.σ.χ*) κατασκευάστηκε ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων. Ο δε Ήρων ο Αλεξανδρεύς (πρώτο αιώνα π.σ.χ ή μ.σ.χ) εφεύρε την πρώτη ατμομηχανή και εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Αυτοματοποιητική» με πολλές εφευρέσεις του. Ο Βίνερ (1950 μ.σ.χ*) όμως δοξάζεται για την αυτοματοποίηση.
8.            Ύπαρξη της Αμερικής: Ο Πλάτων (427 – 347 π.σ.χ*) στο βιβλίο του Τίμαιος (24ε – 25α) αναφέρει: « Τα βιβλία μας γράφουν, πως η πολιτεία σας κάποτε κατέστρεψε μια ισχυρή δύναμη, που ξεκινώντας από κάποιο μακρινό σημείο του Ατλαντικού Ωκεανού, ξεχύθηκε εναντίον ολόκληρης της Ασίας. Πράγματι τότε μπορούσε κάποιος να διασχίσει εκείνη τη θάλασσα, γιατί στην είσοδό της, που εσείς ονομάζετε Ηράκλειες στήλες, υπήρχε ένα νησί το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη και την Ασία μαζί. Απ’ αυτό το νησί μπορούσε κανείς εκείνη την εποχή, να περάσει στα άλλα νησιά και στη συνέχεια στην απέναντι ήπειρο, η οποία βρισκόταν γύρω από εκείνον τον αληθινό ωκεανό».
Η Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας Εριέττα Μέρτζ, στο βιβλίο της «Οίνωψ Πόντος» ισχυρίζεται πως η Κολχίδα, όπου πήγαν ο Φρίξος και η Έλλη για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας ήταν στη νότιο Αμερική και ότι ο Οδυσσέας στο ταξίδι του γυρισμού του για την Ιθάκη πέρασε από την Κούβα και τη βόρεια Αμερική (Μέιν).
Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι Βίκινγκς επισκέφτηκαν τη Βόρεια Αμερική πολύ πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο (1492 μ.σ.χ*) ( η μητέρα του καταγόταν από τη Χίο) που απολαμβάνει όλη τη δόξα για την ανακάλυψη της Αμερικανικής ηπείρου.
9.                  Νόμος της βαρύτητας: Ο Σωκράτης στο έργο του Φαίδων, (109α)    αναφέρει: «έχω πεισθεί λοιπόν , ότι η γη είναι σφαιρική και δεν έχει ανάγκη ούτε αέρος ούτε άλλου στηρίγματος δια να μην πέσει. Αλλά αρκεί δια να συγκρατείται η ομοιογένεια του ουρανού αυτού, προς εαυτόν σε όλα τα σημεία και η ισορροπία αυτής της ίδιας της γης, επειδή κάθε πράγμα που ισορροπεί εντός ομοιογενούς περιβάλλοντος που και αυτό τελεί εν ισορροπία δεν μπορεί να κλίνει προς καμία πλευρά και θα παραμείνει α-κλινές δηλ αμετακίνητο»
Ο  Σωκράτης (470 π.Χ. - 399 π.σ.χ*.) τα έγραψε αυτά πριν χρόνια, ενώ ο Ισαάκ Νεύτων (1643 – 1727μ.σ.χ*) τώρα τελευταία… πράγμα που σημαίνει ότι ο Σωκράτης είναι φύση αδύνατον να αντέγραψε τον Νεύτωνα.
Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω διεύθυνση να δείτε σε τι γλώσσα κρατούσε σημειώσεις ο Νεύτων:
http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9
10.      Κλπ, κλπ,…….κλπ.

   Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά άλλα παραδείγματα του είδους αυτού. Σκοπός μου είναι να σας δημιουργήσω το ενδιαφέρον να ψάξετε μόνοι σας για περισσότερα. Θα κλείσω με ένα γραπτό ενός μεγάλου Φιλέλληνα του  Φρήντριχ Σίλερ (1759 – 1805 μ.σ.χ*) για να καταλάβετε γιατί όλος ο κόσμος δεν θέλει να γίνουν γνωστά τα παραπάνω.
«Καταραμένε Έλληνα. Όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, όπου να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά πρώτος και αξεπέραστος. Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος. Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος. Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση. Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στη δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;»


     Πηγές: Βικιπαίδια.

*   μ.σ.χ (μετά τη συμβατική χρονολόγηση)
*   π.σ.χ (πριν τη συμβατική χρονολόγηση).

Κυκεών 17 Δεκέμβρη 2011..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου