Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Κος Λαμπάκης στο Τορόντο.

«Θέλουμε το νερό, το χώμα και τα δέντρα μας, όχι έναν χρυσό τάφο».
Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της ομιλίας-εκδήλωσης της 30 Μαΐου 2013 στην αίθουσα  Mechanical Engineering του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Κύριοι ομιλητές από την Ελλάδα ήταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Κος Λαμπάκης, ο Κος Τόλης Παπαγεωργίου και η Κα Μαρία Καδόγλου από την επιτροπή S.O.S Χαλκιδική.
Θέμα της ομιλίας, η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης και στις Σκουριές της Χαλκιδικής από την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold.
Το ακροατήριο των περίπου ογδόντα ατόμων απαρτιζόταν από Ελληνοκαναδούς αλλά και Καναδούς διαφορετικής εθνότητος που το θέμα εξόρυξης χρυσού τους ενδιαφέρει γιατί ίσως κάποια Καναδική εταιρεία προσπαθεί να εξορύξει χρυσό και στην γενέτειρά τους. Δεν είναι δε λίγες οι Καναδικές εταιρείες εξορύξεως μεταλλευμάτων γιατί καλύπτουν περίπου το 85% παγκοσμίως.
Ο Max Chewinski από την οργάνωση Mining Injustice Solidarity Network άρχισε την παρουσίαση με μια αναφορά στην ιστορία των εξορύξεων παγκοσμίως και τα δεινά που έχουν επιφέρει στις χώρες που εκμεταλλεύτηκαν. Δεν υπάρχουν κέρδη για τις χώρες και τους πολίτες τους στις οποίες υπάρχουν μεταλλεύματα στο υπέδαφός τους. Αρρώστιες και θάνατοι από τα χημικά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται, βιασμοί γυναικών και δολοφονίες πολιτών που αντιστέκονται στις πολυεθνικές, ακόμη και ξερίζωμα και κάψιμο ολόκληρων χωριών που έτυχε να βρίσκονται στον δρόμο τους. Κέρδος υπάρχει μόνο για τις εταιρείες που αρπάζουν το πολύτιμο μέταλλο για πενταροδεκάρες και μύρια βάσανα για τους εργάτες που δουλεύουν.
Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως Κος Βαγγέλης Λαμπάκης ενημέρωσε το ακροατήριο για τα γενόμενα στην περιοχή του Περάματος Αλεξανδρουπόλεως. Η Eldorado Gold, Καναδική εταιρεία εξορύξεως μετάλλων, έχει αγοράσει από την Ελληνική Κυβέρνηση, στην περιοχή του Περάματος μία λοφώδη περιοχή όπου υπάρχει χρυσός, για την τιμή των 2,2 δις Ευρώ. Είκοσι δύο Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής ενώθηκαν για να αποτρέψουν την καταστροφή αυτή στην περιοχή τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αλεξανδρουπόλεως είναι με το μέρος των κατοίκων της περιοχής. Το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο κατέχουν την ίδια θέση. Το Eργατικό Κέντρο για τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια λέει όχι στα χρυσορυχεία (παρόλο που σκοπός του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας). Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες αρνούμενοι να παραδώσουν την γη τους στους εκμεταλλευτές. Η Κυβέρνηση της Τρόικας δεν ακούει καθόλου. Στέλνει υπουργούς και Πρέσβεις να πείσουν τον Δήμαρχο Λαμπάκη να απαρνηθεί το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής και να στραφεί στην πλευρά των ισχυρών, στην πλευρά του Κεφαλαίου. Ο αγωνιστής όμως Δήμαρχος δεν νοιάζεται για καρέκλες και προσωπικά πλούτη. Παλεύει για το συμφέρον του τόπου του. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτός και οι πολίτες της περιοχής θα σταθούν μπροστά στις μπουλντόζες και δεν θα αφήσουν να προχωρήσει το έργο αυτό. Αντιστέκεται στην Κυβέρνηση (παρόλο που ανήκει στην Νέα Δημοκρατία) γιατί το συμφέρον του τόπου τον καλεί. Με δικά του λόγια μας λέει πως « την Ελλάδα δεν την κατέστρεψαν ηλίθιοι αλλά, ηλίθιοι ακολούθησαν αυτούς που την κατέστρεψαν».
Ο τρόπος εξόρυξης χρυσού είναι από τους πιο καταστροφικούς περιβαλλοντολογικά και βιολογικά για τους δημότες της περιοχής. Θα ανοιχτούν πυραμοειδείς δεξαμενές διαμέτρου εξακοσίων μέτρων και ενενήντα μέτρων βάθους, Είκοσι χρυσοφόροι λόφοι θα καταστραφούν οικολογικά. Δέντρα θάμνοι, ζώα και κάτοικοι θα εξαφανιστούν από την περιοχή. Η περιοχή αυτή βρίσκεται πεντακόσια μέτρα από την θάλασσα και δεκατέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης (80.000 κάτοικοι). Το έργο θα διαρκέσει εφτά χρόνια και θα απασχολήσει εκατό εργάτες (διακόσιους στην καλύτερη περίπτωση) οι οποίοι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των δηλητηρίων που θα έρθουν σε επαφή. Πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν όμως από την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και τον τουρισμό της περιοχής.
Τα νούμερα που θα αναφέρω ακούγονται υψηλά αλλά, είναι αληθινά. Δώδεκα εκατομμύρια τόνοι τελματούχου κυανίου θα χρησιμοποιηθούν για την συγκομιδή αυτή (το κυάνιο είναι δηλητήριο που θα μένει στις δεξαμενές αυτές) και θα το αναπνέουν οι κάτοικοι και τα ζώα της περιοχής για πολλά χρόνια. Ογδόντα εφτά χιλιάδες τόνοι εκρηκτικά θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν αυτές οι δεξαμενές και η σκόνη και τα βαρέα μέταλλα θα διασκορπιστούν στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας ένα τόπο κρανίου με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα στους Αλεξανδρουπολίτες. Φανταστείτε την οικολογική καταστροφή που θα ακολουθήσει. Φανταστείτε τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού στην περιοχή αν γίνει κάποια διαρροή κυανίου λόγω σεισμών ή πλημμύρων.
Ο Δήμαρχος Κος Λαμπάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «Θα σταθούμε μπροστά στις μπουλντόζες, γιατί όταν κάποιος έρχεται να σου πάρει το σπίτι, τότε μόνο έτσι μπορείς να αμυνθείς».
Το μήνυμα που στέλνει δε στην Eldorado Gold και τους ¨βοηθούς¨ της είναι πως δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα σας κυνηγήσουμε ακόμη και στον τόπο σας (στον Καναδά). Θα είμαστε στην Αλεξανδρούπολη και στην Χαλκιδική, θα είμαστε στους τόπους της εξόρυξης, γιατί η συνείδησή μας, ως άνθρωποι και Έλληνες, μπας και σώσουμε ότι μπορούμε στο τέλος, αυτό επιβάλει. Μόνο με τον θάνατό μας θα μπορέσουν να πάρουν την γη μας.
Σε ερώτηση ακροατή αν υπήρξε συμπαράσταση από την Πρεσβεία ή το Προξενείο, απάντησε ότι δεν θέλουν την συμπαράστασή τους. Αυτοί ήδη έχουν πάρει το μέρος του «επενδυτή». Αυτός  ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης του Κου Μεϊμαράκη, να διαβεβαιώσει τον «επενδυτή» ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο που χάραξε η τρικομματική κυβέρνηση.
Στην συνέχεια, ο Κος Τόλης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή της Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στις Σκουριές, στην Ιερισσό κλπ. Εκεί που η Eldorado Gold έχει ήδη αρχίσει την εξόρυξη χρυσού και όπου η αστυνομία και τα ειδικά σώματα αντιτρομοκρατίας δέρνουν τους πολίτες της Χαλκιδικής, ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα στους διαμαρτυρόμενους και κάνουν συλλήψεις δήθεν υπόπτων χωρίς εντάλματα ή χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Στις Σκουριές η Eldorado Gold  αγόρασε τριακόσιες εβδομήντα χιλιάδες στρέμματα δάσους για το ποσό των έντεκα εκατομμύριων Ευρώ. Τριάντα εφτά ευρώ το στρέμμα δηλαδή. Αυτό ήταν και το μοναδικό έσοδο της Ελληνικής Κυβέρνησης, που δεν είναι δηλαδή καν έσοδο γιατί τα μεταλλεία  τα αγόρασε η Ελληνική Κυβέρνηση από την TVX Gold για έντεκα εκατομμύρια Ευρώ, όταν η τελευταία αποχώρησε αφήνοντας πίσω της χρέος και οφειλές προς τους εργαζόμενους . Φοβερή επένδυση δηλαδή για την Ελλάδα.
Μετά το πέρας των εξορύξεων δεν υπάρχει καμία συμφωνία αναδάσωσης ή επαναφοράς του περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. Η Eldorado Gold δεν έχει καμία υποχρέωση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η Καναδική Κυβέρνηση έχει επενδύσει στην Eldorado Gold το CPP (Canada Pension Plan) το οποίο έχει χάσει μέχρι τώρα την μισή του αξία. Οι μετοχές της Eldorado Gold έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς οι ομογενείς θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε προς  την Καναδική Κυβέρνηση γιατί το χάσιμο μας  είναι διπλό.
Συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή ήταν οι:
Mining Watch Canada
The Council of Canadians
Mining Injustice Solidarity Network
Alternatives
Pan-Thracian Society of Ontario “Demokritos”
Thessalonikeans Society of Metro Toronto Inc.
Τον αγώνα αυτό προωθεί και η Ελληνοκαναδή Βουλευτής Κα Niki Ashton η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.
«Θέλουμε το νερό, το χώμα και τα δέντρα μας, όχι έναν χρυσό τάφο».


Γιώργος Παπαδάκης.

Δείτε επίσης και το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=_Y-sEFN6-D4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου